Mede-eigendomme : al heel wat appartementen met fiber !

Mede-eigendomme : al heel wat appartementen met fiber !

Fiber biedt gebruikers niets dan voordelen dankzij de ultrasnelle en stabiele internetverbinding waardoor het hele gezin tegelijkertijd online kan zijn zonder haperingen. Of u nu telewerkt, afstandsonderwijs volgt, gamet of streamt, iedereen vaart er wel bij. Ook het gebouw dat u beheert !

Fiber is binnenkort onmisbaar uw appartementsgebouw

De komende jaren zal de behoefte aan ultrasnelle en stabiele internetverbindingen alleen maar toenemen. Ook in uw gebouw. En fiber heeft alles in huis om daar een vlot antwoord op te bieden.

Zoals u waarschijnlijk weet, zijn steeds meer gemeenschappelijke ruimtes van gebouwen met domotica uitgerust. Fiber komt goed van pas om onder andere bewakingscamera's, liften, toegangsdeuren en verwarming te beheren. Deze technologie is bovendien milieuvriendelijker en duurzamer. Met fiber verbruik je tot 4x minder electriciteit dan met een koperverbinding om gegevens te verzenden. Kortom, binnenkort kunt u niet meer zonder fiber.

België maakt een inhaalbeweging !

De meeste mensen zijn er niet van op de hoogte, maar België tekent het hoogste groeipercentage op in Europa wat betreft fiberdekking. Deze puike prestatie is het resultaat van enorme investeringen en partnerschappen. Dat is goed nieuws, want ons land liep achter op andere Europese landen.

Proximus wil op korte termijn meer landelijke gebieden bereiken en 70% van het Belgische grondgebied dekken. Dat is een ambitieus maar haalbaar doel dankzij de vruchtbare samenwerking met ervaren fiberinstallateurs. Zo zullen in Vlaanderen tegen 2028 anderhalf miljoen huishoudens aangesloten zijn dankzij Fiberklaar. In het zuiden van het land zorgt de Waalse operator Unifiber tegen 2028 voor een aansluiting voor 500.000 huishoudens.

De cijfers spreken voor zich :

  • Al meer dan 50 Belgische steden en gemeenten zijn op fiber aangesloten, waaronder Antwerpen, Oostende, Brussel, Knokke, Gent, Brugge, Hasselt, Leuven.

  • Momenteel zijn 230.000 appartementen aansluitbaar op fiber.

  • Prognose 2028: zo goed als 100% van alle appartementen.

Op dit tempo zullen de fibertoepassingen zeer snel relevant worden voor elk gebouw. Hebt u nog vragen over fiber? We zetten enkele antwoorden op een rijtje.

De beste oplossing voor elk gebouw

Zodra uw gebouw op fiber kan worden aangesloten, contacteert een technicus u om een afspraak te maken. Die bepaalt de beste locatie voor uw fiberverdeelpunt en of fiber best via de gevel of vanuit uw technische ruimte de appartementen binnengaat. Als de fiberkabels op de gevel (volgens respectievelijk artikels 99 en 100 van de wet van 21 maart 1991) worden aangebracht, moeten er zelfs geen werken gebeuren in de gemeenschappelijke ruimtes van uw gebouw.

Als het fiberdistributiepunt daarentegen wel in uw gebouw geplaatst wordt, is een document nodig dat de fiberinstallatie in de gemeenschappelijke ruimtes (kelder, technische ruimte, vloeren ...) in detail beschrijft. Dit document wordt u toegestuurd (per aangetekend schrijven conform artikel 3-82§2 van het Burgerlijk Wetboek, voorheen 577-2§10) waarna u twee maanden de tijd hebt om te reageren.

Om u op weg te helpen heeft het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) alle informatie over fiber samengebracht op de nieuwe infofiber.be website.

En wanneer beginnen de werken?

Als er werken nodig zijn in uw gebouw, brengen we u op de hoogte van de datum waarop we de fiberinstallatie plannen in de gemeenschappelijke ruimtes tot op de verschillende verdiepingen.

Is het duur om fiber te installeren?

De installatie is gratis. De mede-eigenaars hoeven niets te betalen. De kosten van de fiberuitrol worden volledig door Proximus gedekt, met inbegrip van de installatie en de activering van de individuele aansluiting per appartement.

Welke telecomoperator kiezen ?

Ook al wordt het fibernetwerk door Proximus uitgerold, het is een 100% open netwerk: het staat de bewoners van uw gebouw volledig vrij om gelijk welk fiberpakket van gelijk welke operator te kiezen.

Bekijk hier de lijst van operatoren : www.proximus.be/fiberpartners

Het kopernetwerk wordt afgesloten !

Als u niet voor fiber kiest in uw gebouw, zullen de bewoners geleidelijk (binnen maximaal vijf jaar na de start van de uitrol) geen toegang meer hebben tot hun telefoon-, internet- en tv-verbinding via het kopernetwerk (ongeacht de telecomoperator).

Ontdek meer specifieke informatie voor mede-eigenaars op : proximus.be/fiberinmijngebouw

Cet article n'est valide qu'à la date où il a été publié.
Vous utilisez un navigateur qui ne prend pas en charge toutes les fonctionnalités du site. Nous vous conseillons de changer de navigateur.
×